ARTIKEL: EEN ONDERNEMING STARTEN
Inleiding
Omdat ik gemerkt heb dat er vrij veel topic's geopend worden in de juridische sectie over het ondernemen, ben ik van plan een topic te maken waarin ik alle informatie opneem. Hierdoor hoop ik veel van deze vragen te beantwoorden. NB: Deze tutorial gericht op mensen die woonachtig zijn in Nederland. Ik ben verder niet bekend met de Belgische regeling en ga me daar verder ook niet over uitlaten in dit artikel.
Wanneer moet ik me inschrijven?
Vaak duikt de volgende vraag op: "Wanneer moet ik me inschrijven als ondernemer bij de kamer van koophandel?". Volgens de wet dienen alle ondernemingen en rechtpersonen zich in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit betekend dus dat ook minderjarigen die geld verdienen door bijvoorbeeld hosting aan te bieden zich moeten inschrijven bij de kamer van koophandel. Ook mensen die een vrij beroep uitoefenen (huisarts, notaris, psycholoog) zijn sinds 1 juli 2008 wettelijk verplicht zich in te schrijven bij de kamer van koophandel. De exacte criteria voor het oprichten van een onderneming zijn hier te vinden.
Hoe schrijf ik me in bij de KvK?
"Weetje wat jij is zou moeten doen? Naar de kamer van koophandel!". Onder deze slogan probeert de overheid startende ondernemers aan te zetten een bezoek te brengen aan de kamer van koophandel. En dit is ook precies wat ik iedereen aanraad die van plan is een bedrijf te starten. Of het nou om slechts een wild idee gaat of werkelijk een heel plan, een bezoekje kost je hooguit een uur. De medewerkers waren in mijn geval heel vriendelijk en kunnen je precies vertellen wat je moet weten: welke rechtsvorm sluit het beste bij jou situatie aan? Is het werkelijk nodig om je in te schrijven? Mag ik als minderjarige ondernemen?
Voordat je je gaat inschrijven bij de kamer van koophandel is het verstandig een ondernemersplan te schrijven, dus ook als je niet van plan bent krediet aan te vragen! Het ondernemersplan geeft namelijk buiten anderen ook jezelf een goed inzicht in bijvoorbeeld de kansen die je hebt, je vaste en variabele lasten, je investeringen en ga zo maar door. Een template van zo'n ondernemersplan is bijvoorbeeld op de website van de KvK te vinden.
Aan een inschrijving zitten kosten verbonden. Dit is o.a. voor het onderhoud van het handelsregister en het uittreksel dat je meekrijgt. Hoewel ik vind dat deze kosten niet mogen bepalen of je je al dan niet inschrijft is er toch een pagina beschikbaar met daarop een module waar je de kosten kunt berekenen.
Stap 1: Een zakelijke rekening
Eenmaal ingeschreven bij de kamer van koophandel raad ik een ieder aan eerst een zakelijke rekening te openen. Vrijwel elke bank heeft een zakelijk gedeelte op hun website waarop precies staan wat de kosten zijn. Omdat deze informatie vaak wat vaag is (abonnement dit, kosten dat, weer iets extra's voor dit, en als je dit doet krijg je korting, etc, etc) raad ik je aan gewoon even bij een van de locaties van de bank langs te gaan. Deze medewerkers kunnen je het beste vertellen welke kosten er verbonden zijn aan het openen van een zakelijke rekening. Zelf heb ik gekozen voor de Postbank omdat ik daar privé ook bankier en verder weinig problemen heb met deze bank. Bovendien was het openen van de rekening gratis.
Stap 2: De belastingdienst
Vaak is het op het kantoor van de kamer van koophandel ook al mogelijk je in te schrijven bij de belastingdienst. Mocht dit niet het geval zijn kun je dit formulier invullen en opsturen naar de belastingdienst. Het is hierbij van belang dat je bedenkt of je het urencriterium gaat halen. Kun je niet meer dan 20 uur per week in je onderneming steken, doe het dan ook niet. Een paar dagen later ontvang je een brief met informatie over je inschrijving en of de belastingdienst jou als ondernemer ziet (let op: ondernemer voor de kvk is niet hetzelfde als ondernemer voor de belastingdienst).
Natuurlijk heeft de belastingdienst ook zo zijn voordeeltjes. Omdat ik dit artikel niet in zijn geheel wil besteden aan de belastingdienst (en geloof me, daar kun je een artikel apart voor schrijven) zal ik enkel links naar pagina's van de belastingdienst plaatsen. De meeste mensen die deze tutorial lezen zullen enkel voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek in aanmerking kunnen komen, echter staat er op deze pagina een uitgebreider overzicht. Ook de kleineondernemersregeling is een aftrekpost waar veel van jullie mogelijk gebruik van kunnen maken.
Stap 3: Bepaling uurloon
Na de vraag in dit topic lijkt het me verstandig dit onderdeel ook in dit artikel op te nemen. Bedrijfstarieven starten vaak vanaf 30-40 euro per uur, maar dat is natuurlijk volledig afhankelijk van je werkervaring en -niet te vergeten- de vraag en het aanbod. Houd er echter wel rekening mee dat je als bedrijf aan ontiegelijk veel kosten zit. Ook is vaak slechts 70% van de uren die je in je onderneming steekt daadwerkelijk factureerbaar. Je moet immers je administratie bijhouden, belastingaangiften doen, klanten werven (netwerken) en ga zo maar door. Daarnaast betaal je natuurlijk inkomstenbelasting over je inkomen. Hierdoor gaat dus al snel 33% van je inkomen naar de belastingdienst. In dit artikel wordt het bepalen van je uurloon uitgebreid besproken en op deze pagina vind je een applicatie waar je een uurloon uit kunt rekenen.
Stap 4: Administratie
Voor de belastingdienst is het uiterst belangrijk dat je je administratie op orde hebt. Veel ondernemers gaan na een jaar al ten onder doordat ze de administratie niet in orde hebben. Sterker nog, 50% van de startende ondernemers gaat hieraan ten onder. Een boekhouder / accountant raad ik startende ondernemers niet aan omdat deze vaak niet betaalbaar zijn. Tevens is het natuurlijk een leerzame ervaring om het zelf te doen. Mocht je het zelf willen doen raad ik je af met excelsheets te werken. In plaats daarvan kun je beter een gerenomeerd boekhoudpakket aanschaffen. Enkele voorbeelden van veel gebruikte pakketen zijn SnelStart en Reeleezee. Mocht je toch besluiten een administratie met Excel op te zetten kan ik je deze tutorial aanraden.
Stap 5: Tot slot
Al enkele dagen nadat je je ingeschreven hebt bij in het handelsregister ontvang je reclame van verschillende drukkerijen, administratiekantoren, accountants, boekhouders, notarissen, winkels en ga zo maar door. Het is mij altijd verteld dat je hier geen aandacht aan moet schenken en het vrijwel direct richting de papierbak kan schuiven. In de meeste gevallen is dit ook het geval, reclame blijft natuurlijk reclame..
Afsluiting
Ik hoop dat ik de lezers van dit artikel informatie heb bij kunnen brengen wat het starten van een onderneming betreft. Mochten ervaren ondernemers dit artikel lezen ben ik erg benieuwd wat ze ervan vinden. Voor opbouwende kritiek sta ik altijd open, graag zelfs. Vragen worden enkel per reactie en NIET per privé-bericht beantwoord. Ben benieuwd naar jullie reacties!
Bronnen: TBForum.nl, Netters.nl, KvK.nl, BelastingDienst.nl. Dit artikel is geschreven door Martijn Dwars. Op dit artikel berust het auteursrecht, dat wil zeggen dat u vrij bent dit artikel elders te publiceren zolang er terug gelinkt wordt naar deze pagina. Het artikel wordt nog aangevuld met extra informatie, echter pas over enkele weken.
- Onderneming oprichten
-
23-09-2008, 19:32 #1
- Berichten
- 1.331
- Lid sinds
- 19 Jaar
Onderneming oprichten
Laatst aangepast door Martijn Dwars : 24-09-2008 om 21:28
-
In de schijnwerper
-
23-09-2008, 20:14 #2
- Berichten
- 605
- Lid sinds
- 19 Jaar
Voordat je je daadwerkelijk inschrijft bij de KvK: maak een ondernemingsplan, en zet daarin wat je verwacht te verdienen, en wat je kosten zijn. Blanco ondernemingsplannen zijn te verkrijgen bij de KvK.
Voordat je je inschrijft bij de Belastingdienst: bedenk of je het urencriterium gaat halen. Kun je niet meer dan 20 uur per week aan je onderneming spenderen: doe het dan niet.
Als je denkt de 20 uur wel te gaan halen, deel je verwachte opbrengsten dan door die 20 uur per week. Zo zie je vanzelf of je bedrijf lonend zal zijn.
En als laatste (val nou niet allemaal over me heen): zorg dat je goed verzekerd bent, voor zowel aansprakelijkheid, brand/ongevallen/diefstal, en arbeidsongeschiktheid. Dit wordt niet gecoverd door je particuliere verzekering.
-
23-09-2008, 21:47 #3
- Berichten
- 1.331
- Lid sinds
- 19 Jaar
Bedankt voor de aanvullingen Rex! Ik zal morgen kijken of ik ze kan verwerken in m'n artikel. Een ondernemersplan schrijven kan ik iedereen ten sterkste aanraden, ook als er geen krediet van de bank nodig is. Het ondernemersplan geeft namelijk buiten anderen ook jezelf een goed inzicht in bijvoorbeeld de kansen die je hebt, je vaste en variabele lasten, je investeringen en ga zo maar door.
Wat verzekeren betreft is mij met de paplepel ingegoten enkel te verzekeren waar je de schade niet kan opvangen. Dat wil zeggen dat het verzekeren van je fiets of toetsenbord onzin is, maar ik je aanraad je te verzekeren tegen bijvoorbeeld brand.Laatst aangepast door Martijn Dwars : 23-09-2008 om 21:55
-
24-09-2008, 08:40 #4
- Berichten
- 2.971
- Lid sinds
- 18 Jaar
Voor stap 3 heb ik nog een link:
http://www.ebusters.nl/site/freelance-uurtarief.php
Een boekhouder / accountant raad ik startende ondernemers niet aan omdat deze vaak niet betaalbaar zijn.
(Hoe meer inkomsten je hebt hoe meer je boekhouder moet doen meestal)
-
24-09-2008, 10:43 #5gast9503 Guest
Goed gemaakt!!! 10/10
-
24-09-2008, 14:22 #6
- Berichten
- 250
- Lid sinds
- 17 Jaar
Origineel gepost door Martijn Dwars
Wanneer moet ik me inschrijven?
Vaak duikt de volgende vraag op: "Wanneer moet ik me inschrijven als ondernemer bij de kamer van koophandel?". Volgens de wet dienen alle ondernemingen en rechtpersonen zich in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit betekend dus dat ook minderjarigen die geld verdienen door bijvoorbeeld hosting aan te bieden zich moeten inschrijven bij de kamer van koophandel. Ook mensen die een vrij beroep uitoefenen (huisarts, notaris, psycholoog) zijn sinds 1 juli 2008 wettelijk verplicht zich in te schrijven bij de kamer van koophandel.
Op het moment dat jij (maw: je onderneming) voldoet aan de criteria van de KvK moet je je inschrijven.
Vrije beroepen (op de site vd KvK ook wel 'nieuwe inschrijvers' genoemd), die al bestaan, hebben tot 31-12-2009 om zich in te schrijven. Als je na 31-07 staart in een 'vrij beroep', dan is die periode niet van toepassing en ben je verplicht je nu in te schrijven.
Origineel gepost door Rex
Voordat je je inschrijft bij de Belastingdienst: bedenk of je het urencriterium gaat halen. Kun je niet meer dan 20 uur per week aan je onderneming spenderen: doe het dan niet.
Als je denkt de 20 uur wel te gaan halen, deel je verwachte opbrengsten dan door die 20 uur per week. Zo zie je vanzelf of je bedrijf lonend zal zijn.
Als je deze opgaaf niet invult en opstuurt krijg je vanzelf van de BD het formulier opgestuurd met de melding deze binnen 2 weken ingevuld terug te sturen.
Voor de VAR is het een ander verhaal: de VAR ben je niet verplicht aan te vragen, maar om verrassingen te voorkomen kun je dit beter wel doen. VAR staat voor Verklaring ArbeidsRelatie (Uitleg over de VAR).
-
24-09-2008, 14:41 #7
- Berichten
- 605
- Lid sinds
- 19 Jaar
Origineel gepost door illutic
Je kunt je niet inschrijven bij de BD. Je doet een opgaaf van een onderneming (voor je BTW-nummer).
-
24-09-2008, 14:51 #8
- Berichten
- 250
- Lid sinds
- 17 Jaar
Origineel gepost door Rex
Of je het nu opgeven of inschrijven noemt maakt niet uit. Feit blijft dat als je minder dan 20 uur per week besteed aan je onderneming, je het urencriterium (1225 uur per jaar) niet haalt, en je je inkomsten beter kan opgeven als bijverdienste.
De belastingdienst moet op de hoogte gebracht worden als je een onderneming start. Zoals ik al zei: als je het niet uit jezelf doet, dan krijg je de papieren wel opgestuurd van ze.
En aangezien het 'Opgaaf startende onderneming' is, heet het dus ook opgeven ipv inschrijven. Je schrijft je ook niet in bij de BD, je geeft op dat je een bedrijf start/je meldt je bedrijf aan (er zit wel degelijk een verschil tussen). De belastingdienst noemt het ook beide anders op hun eigen website.
-
24-09-2008, 15:23 #9
- Berichten
- 605
- Lid sinds
- 19 Jaar
Origineel gepost door illutic
En dat is het hem nou juist: die keuze heb je niet (en dat probeerde ik dus al uit te leggen in mijn vorige post).
De belastingdienst moet op de hoogte gebracht worden
Origineel gepost door illutic
En aangezien het 'Opgaaf startende onderneming' is, heet het dus ook opgeven ipv inschrijven.
-
24-09-2008, 21:30 #10
- Berichten
- 1.331
- Lid sinds
- 19 Jaar
Bedankt voor alle reacties jongens! Ik heb het artikel op een aantal stukken aangepast, maar ik verwacht dat jullie reacties al genoeg aan het artikel toevoegen. Vandaar dat ik niet elk punt verwerkt heb. Mocht ik dit weekend tijd teveel hebben zal ik kijken of ik het artikel nog wat meer kan verduidelijken.
-
26-09-2008, 21:04 #11gast9503 Guest
Mijn onderneming heeft gelukkig nooit problemen gehad met de belasting en me administratie was altijd op orde.
-
26-09-2008, 21:37 #12
- Berichten
- 2.971
- Lid sinds
- 18 Jaar
De meeste komen pas na een controle van de belastingdienst erachter dat het niet in orde is/was :p
-
26-09-2008, 21:43 #13gast984 Guest
Ik heb a.s. vrijdag (3 november) een afspraak bij de RaboBank. Volgens hen was het verstandig om eerst een KvK inschrijving te hebben, en vervolgens het kopie hiervan mee te nemen naar de bank.
Net even iets anders dan door jou beschreven, maar het maakt weinig verschil meen ik.
In ieder geval ook ik, zo goed als ik ben voorbereid, hier toch nog wat tips uit kunnen halen.
Bedankt!
-
26-09-2008, 21:48 #14
- Berichten
- 1.331
- Lid sinds
- 19 Jaar
"Eenmaal ingeschreven bij de kamer van koophandel raad ik iedereen aan eerst een zakelijke rekening te openen."
-
26-09-2008, 23:38 #15
- Berichten
- 250
- Lid sinds
- 17 Jaar
Er zullen er al heel wat zijn die de website ondertussen al kennen, maar voor de mensen die het nog niet weten: op de website Lancelots (lancelots.nl) kun je zo ongeveer alles vinden over freelancen (waar moet je aan denken, startersvragen, administratie etc). Daarnaast is er ook een actief forum waar je je vragen kwijt kunt (heeft mij heel erg geholpen :))
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic