Beste mede SD'ers,
Momenteel ben ik bezig een WP theme te ontwikkelen o.b.v. Twig & Timber. Ik ben daardoor wel benieuwd wat jullie gebruiken bij het ontwikkelen van custom themes. En ook of (en zo ja, welke tools) jullie gebruiken maken CI/CD pipelines.
Vriendelijke groet,
Jacco
- Theme development tools/workflow
-
26-09-2021, 09:29 #1
- Berichten
- 177
- Lid sinds
- 16 Jaar
Theme development tools/workflow
-
-
29-09-2021, 22:00 #2
- Berichten
- 472
- Lid sinds
- 13 Jaar
Re: Theme development tools/workflow
Ik gebruik helemaal niets. Beter nog, ik probeer zo veel mogelijk te vermijden.
De thema's die ik bouw zijn bijna altijd helemaal van scratch. Afhankelijk van de plugins die de klant wenst/eist zorg ik ook dat de optimalisatie daarvan in het thema komt te zitten.
Geen idee wat CI/CD pipelines zijn. Sorry
-
29-09-2021, 22:25 #3
- Berichten
- 177
- Lid sinds
- 16 Jaar
Re: Theme development tools/workflow
Thanks voor je reactie, dat probeer ik zelf ook inderdaad. CI/CD heeft met automatisch deployen (en testen) te maken, wellicht voor de kleinere klanten een beetje overkill. Gebruik je bijvoorbeeld ook Bedrock, Git en Composer of is dat ook onbekend?
-
29-09-2021, 22:49 #4
- Berichten
- 472
- Lid sinds
- 13 Jaar
Re: Theme development tools/workflow
Sorry Jacco,
Dat is mij geheel onbekend, geen ervaring mee.
Toen ik voor het eerst met WordPress begon te werken had ik een boilerplate template gebruikt. En daarna ging ik over op meta-box met framework. Dat stopte al snel. En nu praat ik over 10jaar geleden. En ik heb voor hele grote klanten ook zonder tools thema's gebouwd. De truc is ook om het zo simpel mogelijk te houden, niet meer dan nodig.
Nu, iedere keer als ik een thema af heb, wil ik opnieuw beginnen omdat ik nieuwe ideeën heb om het nog beter te doen. Is een kwestie van ervaring en perfectionisme denk ik.
Je moet gewoon met de basis beginnen. Functions.php, header.php, footer.php, index.php, page.php en een single.php en daarna direct beginnen met testen. Elk onderdeel dat je bouwt testen.
Git wilde ze ooit bij een grote klant van mij proberen en snel bleek dat dit niet werkt. Is misschien handig voor zeer grote websites en complexe thema's waar meerdere mensen aanwerken maar meer niet. Direct weer vanaf gestapt.
Mijn mening is dat als je een eigen thema bouwt dat je je niet blind moet staren op premium themes, die zijn gebouwd voor de grote massa. De simpeler het thema de sneller het uiteindelijk zal zijn en dat is waar het tegenwoordig vooral om draait.
Waarvoor wil je een thema bouwen, om te verkopen of als standaard thema voor je klanten of voor je eigen website?
Cornelis...
-
29-09-2021, 22:58 #5
- Berichten
- 177
- Lid sinds
- 16 Jaar
Re: Theme development tools/workflow
Dank voor je uitgebreide reactie. Ben zelf naast mijn website projectjes in loondienst actief met microsoft Azure/C#/Python en zo nog wat dus vandaar mijn redelijk technische vragen. Ik zie daar mooie dingen met automatisch testen en deployen en was benieuwd of er mensen zijn die het ontwikkelen van een WP theme ook aanpakken met zulke technieken. Kwam ook deze post tegen: https://devops-life.com/blog/2019/04...press-in-2019/. Wellicht overkill voor de kleinere klanten, maar wel interessant om eens door te nemen.
-
30-09-2021, 16:43 #6
- Berichten
- 472
- Lid sinds
- 13 Jaar
Re: Theme development tools/workflow
Hoi Jacco,
Nu begrijp ik je technische kant. Zelf denk ik dat voor de meeste websites inderdaad overkill is maar ik kan mijn plugins voorstellen zoals WooCommerce die dergelijke zaken wel gebruiken. En eerder voor plugins dan voor Themes.
Zoals jij het omschrijft ben jij meer bezig te bedenken hoe je je workflow kan regelen en automatisch testen. Ik denk dat het handig zou zijn als er een dergelijke plugin zou zijn maar ik ben bang dat weinig het zullen gebruiken. En hiervoor heb ik twee redenen.
Ten eerst is mijn punt dat vooral custom themes niet complex genoeg zijn. Je moet echt een complex premium theme willen bouwen waar ditnodig zal zijn.
Ten tweede is dat je merkt dat je geen enkele andere reactie krijgt van anderen. Probleem is dat men tegenwoordig website ontwikkeling zien als theme kopen met een page builder en dan de hele website vol stampen met plugins tot ze de juiste uitstraling en functionaliteit hebben. Ik heb veel websites gezien die nog niet één regeltje eigen code en zelfs geen custom css gebruiken. En deze websites hebben tussen de 20 en 60 plugins. En daarna een plugin zoeken om de website sneller en veiliger te maken;-)
Ik zeg altijd: "Het slechte van WordPress is dat je zo makkelijk plugins kan installeren".
Maar ik denk wel dat het leuk is wat je probeert te doen maar helaas zijn wij een uitstervend ras zijn want steeds minder mensen verdiepen zich in het echte programmeerwerk. Dit vind ik jammer en ben dan ook blij als mensen zoals jij dergelijk topics plaatsen.
Ik heb de link bekeken en is interessant en begrijp nu nog meer waarom jij op deze manier ernaar kijkt en hoe je de zaken ziet.
Het is zeer zeker interessant wat je doet en probeert te doen maar voor mij is het overkill. Ik hou van simpel maar alles in eigen code en ben een perfectionist.
Trek eens het theme "twenty twenty-one" uit elkaar en je zal zien dat het geen ingewikkelde structuur heeft. Is eigenlijk ook niet echt nodig.
Voor jouw is misschien Magento interessant, daar kan je je dan helemaal op uitleven met alle tools.
En als advies aan jou, als je echt een WordPress theme, wilt bouwen zou ik willen zeggen. Probeer eerst eens een simpel theme te bouwen zonder al die extra zaken en kijk dan wat je er dan van vindt om al die tools te gebruiken. Ik ben erg benieuwd.
Trouwens prachtig te zien op die link dat ik altijd gelijk heb gehad over ACF. Maar, een gebruiker van ACF zal dit nooit toegeven. De oplossing is ACF niet gebruiken maar het WordPress meta-field systeem gebruiken, net zoals ACF het eigenlijk doet. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? En tegen mij zeggen ze dat ik het wiel opnieuw uitvind.
Maar wat ze schrijven over de hosting en cloud ben ik niet mee eens voor 95% van de websites. Ik heb mijn website staan op MijnDomein en ik scoor 100/100 en zonder cloud/CDN.
Heel veel succes...
Cornelis...
-
01-10-2021, 08:19 #7
- Berichten
- 614
- Lid sinds
- 15 Jaar
Re: Theme development tools/workflow
Ik denk allereerst dat er een verschil is tussen developers die jarenlang een kleine hoeveelheid websites beheren en developers die op projectbasis websites ontwikkelen die daarna zelden veranderen en alleen onderhoud nodig hebben. Beide hebben andere behoeften en tools.
Ikzelf ontwikkel hoofdzakelijk voor opdrachtgevers uit een specifieke doelgroep. Technisch bevat 't eindresultaat daarom vaak dezelfde elementen, maar qua propositie + branding/styling lijkt geen enkele website die ik maak op de andere. Daarom heb ik een grote hoeveelheid maatwerk logica (users, post types, taxonomies, etc.) gemaakt die o.b.v. projectspecs hergebruik. Zonder plugins! Daar heb je immers geen controle over en zorgt voor een gigantische (onvoorspelbare) onderhoudsdruk.
Verder bevat mijn boiler alles voor 't visuele deel van thema's. Deze bestaat uit een templatestructuur die "matcht" met de eerdergenoemde logica, i.c.m. mijn eigen scss-pakket. Hierbij gebruik ik veel varianten: zo heb ik bijv. ca. 20 "templates" om een blog in een archief weer te geven (combinatie van plaatje, titel, auteur, link, datum). Voor ieder project kies ik simpelweg een variant, plaats 'm in de (wp-)loop en finetune de styling o.b.v. branding van de klant. Zo kan ik mij tijdens een project volledig richten op de propositie van de klant, i.p.v. coding (& optimalisatie: alles van seo tot snelheid en responsiveness zit al in de boiler).
Ik gebruik daarnaast MAMP Pro voor deployment en versiebeheer van mijn boiler. Daarmee clone je eenvoudig lokaal gehele wp-installaties en deploy je de hele handel in 3 minuten naar iedere hostingomgeving. Dit levert mij gigantische tijdsbesparingen op.
Nb.: SCSS is fantastisch voor 't beschermen van intellectueel eigendom: ik lever alleen de minified css mee, scss verlaat mijn server nooit. Datzelfde geldt overigens voor alle 'blokken' php (templates) die ik niet gebruik.
Nb. 2: T.b.v. snelheid is "object caching" (Redis) in mijn workflow essentieel. Mét scoor ik in steevast Lighthouse 93 (mobiel) / 99 (web) op performance, zonder Redis loopt dit +-10 punten terug. Dit heeft uiteraard geen invloed op Accessibility, SEO en Best Practises: die staan altijd op min. 98 (sommige criteria in Lighthouse, zoals "touch area size", vind ik minder belangrijk dan de esthetiek v.d. website).
-
01-10-2021, 16:54 #8
- Berichten
- 472
- Lid sinds
- 13 Jaar
Re: Theme development tools/workflow
Jullie worden bedankt...!!! Nu voel ik mij een prutser;-) Maar voel mij gelukkig nog geen standaard ontwikkelaar die alleen in plugins kan denken.
Ik heb duidelijk alles geleerd met trail and error en nooit mensen gehad die dit soort dingen konden uitleggen.
Wat ik wel doe is dat ik altijd een soort van standaard theme gebruik en volgens mij is dit ook wat Olivier bedoelt. Ik heb een hele berg met modules(cpt's template part etc.) die via init files gekoppeld worden om zo min mogelijk te gebruiken op server niveau en dus alleen wat nodig is. Modules kunnen er dan ook direct uitgesloopt worden. Voor performance verlaagt dit de server reactie tijd enorm een belangrijk punt dat veel mensen vaak vergeten.
Maar ik gebruik geen enkele tool maar ik moet eerlijk toegeven dat ik er nooit aan heb gedacht maar ik begin nu te twijfelen maar ben bang daar weer te veel tijd in te steken om het te perfectioneren.
-
11-10-2021, 08:23 #9
- Berichten
- 177
- Lid sinds
- 16 Jaar
Re: Theme development tools/workflow
Thanks voor jullie input. Wat betreft plugins ben ik het met jullie eens; het maakt je site trager en je geeft daarmee veel controle uit handen qua veiligheid. Heb sites gezien met weet ik hoeveel plugins (waarvan het grootste deel ook nog geupdate moest worden) en dat was niet echt een succes. Denk dat veel bedrijven hier wel gewoon voor kiezen. Je zet snel iets in elkaar en het ziet er vrijwel altijd goed uit. Het probleem dat ik er mee heb, is dat je veel onnodige componenten er gratis bij krijgt en die sloop je er niet zo gauw uit.
Zelf gebruik ik bij theme development ACF, WP Sync DB, Twig en Timber om het enigszins gestructureerd te houden. Twig/Timber combinatie zeker een aanrader om logica en templates te scheiden. Ook Redis gebruik ik voor de snelheid. Heb ook MAMP Pro even bekijken, snap inderdaad dat dat goed van pas komt.
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic