Vanaf vrijdag 13 juni 2014 moeten organisaties voldoen aan de nieuwe Wet Consumentenrechten. In deze Wet staat hoe je als adverteerder of fondsenwerver een overeenkomst met een consument sluit. Alle marketingkanalen komen aan de orde. Het is nu dus echt zaak om te controleren of je processen aan de juiste eisen voldoen. DDMA noemt de vier belangrijkste wijzigingen en geeft je een handige infographic.

Vier belangrijke wijzigingen uit de Wet Consumentenrechten worden hier nog eens toegelicht. Heb je de aanpassingen nog niet gedaan, dan weet je aan de hand van deze vier punten waar je in ieder geval op moet letten. Heb je alle aanpassingen al doorgevoerd, dan kunnen deze punten ter controle dienen. Voor een handig antwoord op de vraag of en hoe je als organisatie je overeenkomsten bij de inzet van telemarketing moeten laten bevestigen, kun je hier de Checklist schriftelijke bevestiging bij telemarketing downloaden.

1. Informeren

Organisaties moeten consumenten meer informatie geven over de overeenkomst. Je moet bijvoorbeeld vertellen wie je bent, wat de belangrijkste kenmerken zijn van het product of de dienst en wat de prijs is inclusief alle verplichte “extraatjes”. Als het niet mogelijk is om een exacte prijs te melden, bijvoorbeeld bij een veiling, moet je aangeven hoe de prijs wordt opgebouwd. Als je online verkoopt moet het voor een consument glashelder zijn dat hij betaalt voor een product of dienst. Je moet dus een button “bestelling met betaalverplichting” opnemen bij het bestelformulier. Kijk voor een uitgebreid overzicht van alle informatieverplichtingen op de site van toezichthouder ACM, of download het eBook Webwinkels – Deskundig en praktisch juridisch advies van ICTRecht.
Je bepaalt zelf hoe je deze informatie geeft, als deze maar leesbaar, duidelijk en begrijpelijk is. Dit betekent dat het opnemen van deze informatie in Algemene Voorwaarden onvoldoende is: het moet ook in de overeenkomst zelf vermeld worden.
Van toepassing op:
• Alle sectoren, inclusief goede doelen
• Online, telefonische en F2F verkoop buiten de verkoopruimte


2. Bedenktijd naar 14 dagen

Een organisatie moet de consument informeren over zijn 14 kalenderdagen bedenktijd. Doe je dit niet, dan wordt de bedenktijd verlengd naar 12 maanden. In principe gaat de bedenktijd lopen als een product geleverd is, ook bij een abonnement op een tijdschrift (=product). Als je een dienst levert gaat de bedenktijd in op de dag dat de overeenkomst gesloten wordt, ook bij een abonnement op de sportschool (= dienst). Op digitale inhoud, dus een e-book, een app of een film zit bedenktijd. Als de consument wil dat je binnen de 14 dagen levert, kun je hem aangeven dat hij dan afstand doet van zijn bedenktijd, bijvoorbeeld door op de knop aan te geven “download – en verlies uw bedenktijd”. In de wet is een modelformulier opgenomen waarmee een consument zijn ‘bedenktijd kan inroepen’. Het staat je vrij om een eigen procedure voor herroeping in te richten maar, aldus de ACM: je moet de consument ook dit formulier verstrekken. Aangezien de bedenktijd alleen geldt voor koop- en dienstenovereenkomsten, geldt de bedenktijd niet voor donateurswerving (=schenkingsovereenkomst).
Van toepassing op:
• Alle sectoren, behalve goede doelen als het gaat om schenkingsovereenkomsten, dus donaties.
• Online, telefonische en F2F verkoop buiten de verkoopruimte


3. Colportage

De oude Colportagewet verdwijnt en maakt plaats voor bepalingen die toezien op het sluiten van een overeenkomst buiten de verkoopruimte in gelijktijdige aanwezigheid van een consument en een organisatie, denk aan straatwerving en verkoop aan de deur. Een veelgehoorde vraag is organisaties mogen werven met de iPad (en de papieren overeenkomst kunnen thuislaten). De wet geeft aan dat dit mag, mits de consument hiermee instemt. Doet hij dat niet, dan moet je hem de overeenkomst gewoon op papier verstrekken.
Van toepassing op:
• Alle sectoren, inclusief Goede Doelen
• F2F verkoop buiten de verkoopruimte


4. Natte handtekening bij telemarketing

In de wet staat dat telefonisch gesloten overeenkomsten tot het geregeld leveren van diensten schriftelijk bevestigd moeten worden. Veel bedrijven vragen zich af welke overeenkomsten nu precies door de consument aan de adverteerder bevestigd moeten worden en hoe je aan dit vereiste voldoet. DDMA presenteert een handige checklist, waarmee organisaties eenvoudig kunnen nagaan of en hoe zij hun overeenkomsten bij de inzet van telemarketing moeten laten bevestigen. Wanneer je geen natte handtekening vraagt, terwijl dit wel moet, is de overeenkomst nietig. Dit betekent dat hij in wezen nooit heeft bestaan. De vraag is wat dat betekent als een consument de dienst, zoals bijvoorbeeld energie of internet, al wel een bepaalde tijd afneemt. Krijgt een organisatie dan wel zijn geld? Ook gemengde overeenkomsten, waarbij een consument een product en een dienst afneemt zijn uitgezonderd van de schriftelijke bevestiging. De vraag is wel wanneer er sprake is van een gemengde overeenkomst. Dit zal niet zo zijn als je een premium weggeeft bij een energiecontract. En wat gebeurt er als je een consument belt en hem vraagt om online het bestelformulier in te vullen. Dit blijft gewoon een verkoop via de telefoon waarbij een schriftelijke bevestiging nodig is.

Bron: https://ddma.nl/ddma-nieuws/let-op-n...ten-van-kracht