Hallo iedereen,
Mijn moeder is van plan een webshop te starten en ik wil haar daar graag bij helpen omdat ze niet echt zoveel van PC's kent. We zijn dus van plan een Magento-webshop in elkaar te knutselen met een eigen gemaakt ontwerp. Dit is allemaal standaardwerk maar voor een webshop is er na overleg toch nog wat extra werk.
We zitten daarom met nog heel wat vragen.
Leverancier - Distributeur:
Zijn er bekende distributeurs voor allerhande producten - electronische producten - Kledij , die jullie aanbevelen? (België - Benelux)
Hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Hoe bestel je producten, moet je een voorraad bestellen of kan je bestellingen doorsturen naar de distributeur?
Ivm de garantie: Als er een product bv. een scherm stuk is. Hoe werkt dat dan met garantie?
Gaat dit via de distributeur of moet de webwinkel dit regelen met het bedrijf?
Tijd - Werk - Kosten:
Hoeveel tijd kruipt er per dag in het onderhouden van de webshop en versturen van producten bij een goedlopende webshop?
Wat zijn de jaarlijkse kosten qua hosting - domeinnaam enzovoort? Wordt er beter op een dedicated gewerkt? Eigenlijk voor het algemeen runnen van een webwinkel?
Op hoeveel moeten we rekenen als startbudget?
Promotie - SEO:
Ik ken niets maar ook niets van SEO en Promotie dus als jullie mij er even mee weg kunnen helpen?
De hoofdvraag is eigenlijk:
Hoe gaat het hele gebeuren in zijn werk?
- Webshop starten
-
21-06-2010, 20:11 #1
- Berichten
- 462
- Lid sinds
- 17 Jaar
Webshop starten
-
In de schijnwerper
BTW berekenen | Handige, toffe tool + 60 blogs | Hoge zoekvolumes (74K)Website te koopHulp bij SEO/GoogleAds (NL/BE/DE). Economy.nl Google Premier Partner.Freelance / WerkAdvertentieruimte gezocht – Verdien zonder tracking of cookiesSEO/LinkbuildingLinkbuilding(internationaal)uitbesteden(ook whitelabel)?Wij regelen alle plaatsingen.Freelance / Werk -
21-06-2010, 20:47 #2
- Berichten
- 433
- Lid sinds
- 17 Jaar
Ten eerste, een webshop is niet iets waar je zomaar 'even' mee begint. Dit kost veel tijd, zeker in het begin omdat je klanten moet werven, je assortiment moet bepalen, nog niet precies weet hoe alles in z'n werk gaat en nog wat routine moet krijgen enz. Bedenk dus goed wat je jezelf op de hals haalt.
Ik heb zelf ook jarenlang een webshop gehad, deze inmiddels verkocht, en aan de hand van deze ervaring zal ik proberen je vragen te beantwoorden.
Om een antwoord te geven op je vragen:
- Er zijn zoveel verschillende leveranciers voor producten, zeker voor elektronica en kleding omdat dit vrij 'populair' is. Dit betekent dus ook dat je vrij veel concurrentie van andere webshops zult hebben.
Je kunt ervoor kiezen om een leverancier hier in Nederland te nemen, eventueel Duitsland, maar je kunt het ook 'groots' aanpakken door direct in China te kopen (en dan heb ik voornamelijk over de elektronica). Dit laatste raad ik echter nog niet direct aan in het begin.
- De meeste webwinkels werken met een fysieke voorraad, dus je bestelt producten en houdt zelf een voorraad bij. Dit vereist dan ook het nodige kapitaal en je zult moeten zorgen voor een systeem waarbij je je voorraad goed in de gaten kunt houden. Wellicht zelfs een voorraadsysteem op de website.
De laatste jaren duikt het zogenaamde 'dropshipping' steeds meer op, dit houdt in dat jij de bestellingen van de klant direct doorsluist naar de leverancier en deze stuurt het naar de klant. Voordeel hiervan is dat je zelf geen kapitaal hoeft te hebben om een voorraad bij te houden en ook geen bestellingen hoeft te versturen. Nadeel is dat lang niet alle leveranciers dit doen, je zult dus even moeten zoeken. Ook bieden niet alle dropshippers de mogelijkheid om 'jouw verpakking' te gebruiken, en kan het dus goed zijn dat de klant de naam van de leverancier kan zien, dit kan nadelig zijn.
Verder ben je bij dropshipping vaak aangewezen op één grote leverancier, je kunt je assortiment in principe niet groter maken dan wat deze aanbiedt, want wat als een klant twee dingen bestelt die bij twee verschillende dropshippers vandaan komen?
Als je een eigen voorraad houdt, betrek je deze vaak van diverse leveranciers en heb je dus standaard al een grotere keuze aan producten.
- Garantie loopt altijd via de verkoper, de verkoper moet dan vervolgens contact opnemen met de fabrikant om daar een beroep op de garantie te doen. Je kunt een klant dus niet doorsturen naar de fabrikant of jouw leverancier. Jij verkoopt en jij bent dan ook aanspreekpunt.
- De hoeveelheid tijd die je dagelijks nodig hebt hangt grotendeels af van wat je allemaal moet doen en hoe je het een en ander geregeld/ingericht hebt.
Je zult dagelijks de e-mail moeten beantwoorden, eventueel ook de telefoon.
Afhankelijk van of je met dropshipping werkt of niet, zul je ook bestellingen moeten inpakken. Dit is iets wat veel tijd kan kosten. Heb je een ruime werkplaats/magazijn waar alles goed geordend staat of moet je alles in dozen opzoeken? Kun je facturen, pakbonnen en adresstickers zo uitdraaien of moet je deze allemaal handmatig maken? Dit zijn allemaal dingen die veel tijd kunnen kosten of juist besparen afhankelijk van hoe je dit aanpakt.
Vergeet ook niet dat je een administratie bij zult moeten houden. Ook dit kan weer volledig handmatig of (deels) geautomatiseerd.
- Jaarlijkse kosten voor hosting/domeinnaam is verwaarloosbaar, zeker in het begin kun je zelfs met een 'shared' hosting account nog toe. Kosten voor een dergelijke account zullen zo'n 5 Euro p/maand zijn, en een domeinnaam is 7-9 Euro p/jaar.
Dedicated is zeker niet nodig, alleen wanneer je enkele honderden bestellingen per dag hebt, kun je dit eens gaan overwegen, maar zelfs dan is een VPS een logischere tussenstap.
- Voor het bepalen van het startbudget moet je eerst bepalen of je met dropshipping wilt gaan werken of een eigen voorraad wilt aanleggen. Het meeste geld gaat namelijk zitten in de voorraad.
In het begin zul je starten met een beperkte hoeveelheid producten omdat je eerst zult moeten ervaren wat er goed loopt en wat niet. Zodra je dit enigzins weet kun je wat gerichter gaan inkopen en eventueel ook met wat grotere aantallen waardoor je inkoopprijs omlaag gaat.
De hoogte van het startbudget hangt nauw samen met de waarde van je producten. Ga je dure computers en televisies verkopen of juist de wat kleinere dingen zoals usb sticks?
Verder moet je ook denken aan zaken zoals verzekeringen, eventueel ontwikkelen van de website of specifieke aanpassingen hieraan.
Ga je een eventueel magazijn bij jezelf thuis maken, of ga je hiervoor een ruimte huren? Houd ook rekening met verbouwingskosten voor rekken e.d.
Als je producten 'op rekening' gaat leveren moet je er ook rekening mee houden dat je te maken zult krijgen met laat of zelfs niet betalende debiteuren en zeker in het begin moet je dus wat extra geld achter de hand hebben om jouw crediteuren wel gewoon te kunnen betalen.
Kortom, het opzetten van een webwinkel is niet iets wat je zomaar even doet, dit kost veel werk en moeite, net zoals vrijwel ieder bedrijf.
-
21-06-2010, 20:56 #3
- Berichten
- 318
- Lid sinds
- 15 Jaar
Nog meer vragen :-)
-
21-06-2010, 20:59 #4
- Berichten
- 462
- Lid sinds
- 17 Jaar
Wow, dit is al een zeer leuke bijdrage. Nu zullen we even de tijd nemen om het grondig door te nemen!
Voorlopig nog geen nieuwe vragen.
Indien er nog meer mensen zijn, deel jullie ervaringen, ideeën, enz...
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic