Hallo collega's,
Wat is SEO toch oneerlijk... Ik wil graag onderstaande casus met jullie delen.
Zoals jullie waarschijnlijk wel weten is er 1 augustus een google update uitgerold, die EAT-YMYL sterker meeneemt in de ranking. Ook een van mijn websites is getroffen, een medische website. Nu is het niet geheel onterecht dat ik gezakt ben in de zoekresultaten. Er zijn natuurlijk altijd dingen die ik met de lessen van afgelopen maand in het achterhoofd beter kan doen*. En ik vind het natuurlijk terecht dat bijv. een dokter.nl of thuisarts.nl hoger ranken (bij wijze van spreken, is niet altijd het geval).
Wel durf ik te stellen dat ik een expert ben in het niche waar ik over schrijf. Mijn grondhouding is 'geen onzin verkopen en mensen echt helpen' met eerlijke en kloppende adviezen. Dat betekent concreet bijvoorbeeld dat ik geen voetenbadje gembersiroop ga adviseren voor iemand met voetschimmel als daar geen 'bewijs' voor is, om maar eens wat te noemen. Ik schreeuw echter niet van de daken dat ik die expert ben. Blijkbaar word ik daar nu voor gestraft.
Op nummer twee op een zoekwoord staat namelijk na de update een artikel van gezonderleven*com, terwijl ik na de EAT/YMYL update gezakt ben van 1-2 naar plaats 7. De website van gezonderleven was voorheen zeker niet te vinden in de top 15 resultaten. Als je naar de kwaliteit van de artikelen kijkt op die website zijn die alles behalve ‘expertise, authority, en trust’. Wat opvalt is dat hun teampagina vol staat met medische professionals... die geen medische professionals zijn. De professionals zijn gewoon tekstschrijvers of fake (incl. linkedin account.) De rest van de pagina voldoet verder ook helemaal prima aan de EAT criteria van google. Well played gezonderleven. Zie: gezonderleven*com/wie-wij-zijn/ Ik haal gezonderleven er nu even uit, maar er nog een tweetal andere websites in de top 10 terecht gekomen, die vergelijkbare trucjes laten zien.
Het voelt voor mij niet goed om op te gaan scheppen, danwel te gaan liegen over hoe een expert ik wel niet ben. Of allerlei andere schijnmaatregelen ga toepassen, die de concurrent gebruikt om google te misleiden. Het lijkt er op dat ik hier nu toch toe wordt gedwongen, wil ik mee blijven doen in de niche. Nogmaals, ik zeg niet dat ik niet wat te verbeteren heb aan mijn website of dat zo’n fake over ons pagina alles bepalend is, maar naar mijn idee hebben de uitkomsten van de google (kwaliteit) update precies het tegenovergestelde bereikt dan zou moeten.
Hebben jullie vergelijkbare ervaringen na deze update en hoe gaan jullie er mee om? Gaan jullie mee in dit soort trucjes of wachten jullie een correctie van google af?
- EAT en YMYL hebben het tegenovergestelde effect?
-
13-09-2018, 18:54 #1
- Berichten
- 2
- Lid sinds
- 6 Jaar
EAT en YMYL hebben het tegenovergestelde effect?
-
-
13-09-2018, 20:05 #2
- Berichten
- 5.661
- Lid sinds
- 18 Jaar
Re: EAT en YMYL hebben het tegenovergestelde effect?
Mijn grondhouding is 'geen onzin verkopen en mensen echt helpen' met eerlijke en kloppende adviezen. Dat betekent concreet bijvoorbeeld dat ik geen voetenbadje gembersiroop ga adviseren voor iemand met voetschimmel als daar geen 'bewijs' voor is, om maar eens wat te noemen.
Maar dat terzijde, het gaat om 2 dingen:
1) EAT: de auteur moet een professional op dat vakgebied zijn. Daar kun je inderdaad moeilijk onderuit, en erover liegen lijkt me iets wat tot problemen met de NVWA kan leiden. Als ik jou was dan maakte ik een uitgebreide "over mij" pagina waarin je vertelt waar jij goed in bent. Verder kun je bij jouw artikelen natuurlijk ook steeds de bronnen gaan noemen. Dan kom je ook uit op het stukje YMYL.
2) YMYL: als je de zaken aantoonbaar onderbouwt door goede bronnen aan te halen dan stijgt de autoriteit van jouw website aanzienlijk.
Betreft de website die jij aanhaalt: volgens zjn LinkedIn profiel is de man rechtonder een 'medical doctor'. Maar opvallend dat hij maar 4 connecties heeft. De vrouw er naast zou volgens de website dokter moeten zijn, maar is volgens haar LinkedIn profiel tandarts/orthodontist (als ik het correct vertaal). Zij heeft wel 100+ connecties. Als je na een klein onderzoek erachter komt dat deze mensen fake zijn of dat ze inderdaad niet de medische kennis hebben die er op de site geclaimd wordt, dan zou ik dit melden bij de NVWA en Google. Niet alleen vanwege jouw eigen voordeel, maar ook omdat zij de boel belazeren terwijl het om de gezondheid van mensen gaat. Over YMYL gesproken...
-
14-09-2018, 08:10 #3
- Berichten
- 2
- Lid sinds
- 6 Jaar
Re: EAT en YMYL hebben het tegenovergestelde effect?
Dank voor je reactie B. van der Weerd. Bronvermelding consequent toepassen is inderdaad een van de verbeteringen die ik wil gaan doorvoeren. Ik vind het overigens wel een leuke uitdaging om de website weer terug omhoog te krijgen.
-
14-09-2018, 08:31 #4
- Berichten
- 5.661
- Lid sinds
- 18 Jaar
Re: EAT en YMYL hebben het tegenovergestelde effect?
Ik denk graag met je mee, Carola. Ik heb zelf een website over fysiotherapie die ik opnieuw op moet gaan zetten. Die had heet meeste traffic vanwege het bestand met ruim 8000 fysiotherapiepraktijken maar dat moet ik omgooien omdat daar (ongevraagd, had het bestand van een zorgverzekeraar gekregen) ook de namen van tienduizenden behandelaars bij stonden. We zijn dus ook bezig om die website aan te vullen met heel veel informatie over alle aandoeningen etc. Hier zal door Google ongetwijfeld extra kritisch naar worden gekeken.
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic