Beste leden,
Ik heb een artikelsite in bezit waar men een gratis account kan aanmaken, en een artikel kan neerzetten. Voorwaarde is dat de artikelen unieke content bevatten en komen na deze screening online te staan.
Nu heeft iemand een blogbericht geplaatst, welke aan onze voorwaarden voldeed, maar welke de reputatie schaadt van een bedrijf. Het bedrijf verkoopt haar eigen merk X en iemand heeft merk X gebruikt als anchortekst naar haar eigen website met als doel hoger te ranken op dat merk-zoekwoord.
Nu is er een advocaat opgezet die A wilt dat alle content direct verwijderd wordt, en B dat er 3000 euro aan kosten betaald wordt binnen 1 week.
1500 euro schadevergoeding en 1500 euro aan advocaatkosten.
Daarnaast willen ze alle gegevens hebben van degene die het geplaatst heeft.
Heb je een poot om op te staan?
En hoe kun je je hier tegen indekken?
- Juridische aansprakelijkheid content artikelsite
-
29-10-2018, 10:57 #1
- Berichten
- 105
- Lid sinds
- 10 Jaar
Juridische aansprakelijkheid content artikelsite
-
-
29-10-2018, 11:02 #2
- Berichten
- 8
- Lid sinds
- 7 Jaar
Re: Juridische aansprakelijkheid content artikelsite
Maak je niet druk. Geen poot om op te staan. Je kan ook niet zomaar iemand een zogenaamde boete opleggen. Zie dit als een dreigement, wat erg treurig is.
-
29-10-2018, 11:02 #3
- Berichten
- 537
- Lid sinds
- 17 Jaar
Re: Juridische aansprakelijkheid content artikelsite
Als een bedrijf direct begint met dreigen dan weet je meestal al voldoende: het is bullshit en ze hebben geen poot om op te staan. Want waarom zou op een website niet een artikel mogen staan over merk X wat linkt naar merk Y?
-
29-10-2018, 11:26 #4
- Berichten
- 5.661
- Lid sinds
- 18 Jaar
Re: Juridische aansprakelijkheid content artikelsite
Ik denk dat als de anchortext iets als "koop hier merk X" vermeldt maar linkt naar een soortgelijk product van leverancier Y, dat je dan niet helemaal netjes bezig bent. In hoeverre dit juridisch aanvechtbaar is, weet ik niet, ik betwijfel het in ieder geval. Als dit echter een geregistreerde merknaam is (zie Benelux merkenregister/BOIP), dan is dat denk ik wel iets waar een advocaat wat mee kan omdat er dan oneigenlijk gebruik van een merknaam wordt gemaakt.
Wat wel duidelijk is, is dat een advocaat niet zomaar even 1500 euro aan kosten op kan voeren (voor één brief is zelfs een topadvocaat waarschijnlijk nog goedkoper). Een rechter zal, als zo'n claim überhaupt wordt toegekend, ongetwijfeld een lager bedrag vaststellen (maar dat is pas bij een rechtszaak en als je het zover laat komen worden de juridische kosten ook meteen weer een stuk hoger..). Het is ook wel duidelijk dat je niet verplicht bent om de gegevens van degene die het artikel heeft geplaatst, vrij te geven. Dat is aan de rechter. Hier speelt trouwens de privacywetgeving ook een rol waardoor je die gegevens niet eens zomaar zou mogen geven.
Ik zou in dit geval voorstellen om een gebvaar naar de klager te maken door het artikel te aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld door de link te verwijderen of zelfs het linkdoel te veranderen zodat het naar de website van het 'echte' product X linkt, of desnoods het hele artikel te verwijderen en ze aan te bieden een eigen artikel met link te plaatsen. Mocht het voor de rechter komen (wat ik betwijfel) dan heb jij in ieder geval aangetoond dat je wat hebt gedaan om de schade te herstellen.
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic