Beste Medeondernemers,
Als webshop/website eigenaar heb ik diverse situaties waarbij ik Poststukken laat bezorgen. Een deel gewoon als pakket post waarvoor aangebeld moet worden, daarnaast een flink deel brievenbus post dat gewoon in de brievenbus gedaan kan worden.
Nu zal menig ondernemer hier ongetwijfeld de zelfde ervaring hebben dat PostNL vaak best goed is, maar als er iets mis gaat helaas wel eens wat steken laat vallen.
Daarom besloten wij bij een nieuwe levering van pakweg 425 brievenbus poststukken een keer met Sandd te versturen, naar verwachting dat zij hier wél beter en meer secure mee om zouden gaan.
Helaas was onze hoop te positief.
Het resultaat hiervan is dat:
Van de 425 poststukken zijn er pakweg 25 stuks niet aangekomen, voor poststukken met allemaal unieke inhoud ( uniek ontworpen, bewerkte, bestempelde diploma's en armbandjes, en in enkele ook een uniek gewonnen prijs ).
Al met al baal ik er dan natuurlijk flink van dat dit niet aangekomen is.
Na dat ik de vraag heb gedaan of ik de niet geleverde poststukken retour kan ontvangen, werd eerst gezegd dat dit geld zou kosten, toen ik later vroeg wat dit zou gaan kosten kreeg ik doodleuk bericht 'je poststukken zijn volgens 'procedure' vernietigd'. Kortom, ik zit met boze klanten, al ons harde werk is zojuist vernietigd en ik moet nu alles opnieuw gaan regelen.
Oftwel, ik baal als een stekker, maar nu de kwestie waar het mij om gaat en waar ik graag jullie mening en ervaring van hoor.
Kwestie:
Als ik als programmeur een opdracht aanneem voor een klant, deze niet volledig afmaak, blijf ik in gebreken en is een klant niet verplicht om dit (volledig) te betalen. Toch?
Waarom, komen sandd en postnl er dan wél mee weg dat als zijn niet 100% leveren, en dus in gebreken blijven, wij als ondernemers tóch gewoon doodleuk alles moeten betalen, tenzij je er ( in geval van postnl ) dan een verzekering bij neemt?
Mijn mening
Naar mijn mening is dit vreselijk krom, oneerlijk en kan ik mij niet voorstellen dat dit wettelijk is toegestaan? Zowel, waarom zouden wij als ondernemers dan niet het zelfde doen?
Voorbeeld: "Ik bouw een website, het kost je 500 euro, maak ik het niet af, moet je tóch betalen, wil je dat ik het écht af maak?, Dan kost het je 1000 euro"
In mijn ogen even zwart wit gezien precies de zelfde situatie, maar voor ons uiteraard niet te doen.
Ik ben heel erg benieuwd naar jullie mening en ervaring hier over en misschien kan iemand hier zelfs iets juridisch aan toevoegen?
- Principe kwestie Postbezorging
-
15-08-2018, 09:55 #1
- Berichten
- 482
- Lid sinds
- 15 Jaar
Principe kwestie Postbezorging
-
-
15-08-2018, 10:36 #2
- Berichten
- 179
- Lid sinds
- 15 Jaar
Re: Principe kwestie Postbezorging
Volgens mij is er een wettelijke foutmarge van toepassing waar zij zich achter kunnen verschuilen. Omdat zij jaarlijks honderdduizenden poststukken verwerken mogen ze een x-percentage fouten maken. Drukwerkleveringen zijn ook nooit exact, vaak mogen drukkerijen 10% meer of minder leveren, zonder dat je hierop aanspraak kan maken. In de algemene voorwaarden van de post (sandd of postnl) zal er vast wel iets staan dat zij niet verantwoordlijk gehouden kunnen worden wegens inhuur van derden etc. etc. Daarvoor verwijzen ze je dan naar de verzekeringen en extra's die ze bieden. Eigenlijk zoals je bij pakketpost ook wel vaker ziet. (normaal, aangetekend etc). Een verzekerd pakket is geloof ik gedekt tot 500 euro orderwaarde.
Het is dan wel irritant dat van de 425 zendingen er dan bijna 6% fout gaat. Maar ik zou als ik jou was de algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden er op na kijken, want er zal vast iets genoemd worden over calamiteiten en bezorging zelf. Bij het aangaan van de overeenkomst heb je vast wel iets aangevinkt of ontvangen waar je dit in na kan lezen.
Als ik je verhaal lees vraag ik me wel wat af:
- Hoeveel tijd is er overheen gegaan van moment van verzending tot eerste contact met klant of sandd dat je begreep dat het niet is aangekomen?
- Wat voor type post is niet aangekomen, brievenbuspost (normaal envelopje of brievenbuspakket) of een/meerdere pakketten?
- Wat voor gewicht hadden de stukken? Wat is waarin verpakt? (Bijv. diploma en armbandje gewoon in envelop?)
Mijn ervaring met PostNL is dat het afgeven op een Businesspoint heel erg verschilt per plaats. De grotere businesspoints leveren minder problemen op dan de kleinere, maar dit kan per regio verschillen en is puur gebasseerd op persoonlijke beoordeling. Gemiddeld hoor ik van mijn kantoorgenoten en collegaondernemers alleen maar goede verhalen als het pakketten aangaat van PostNL.
Hetzelfde geldt voor Sandd. Directmailings die ik verstuur laat ik vaak door een grootverbruiker (tussenpersoon) verwerken, dit kost paar cent meer, maar zij krijgen net iets betere service dan ikzelf. Heel krom, maar bij calamiteiten krijgen zij ook sneller antwoord vanwege het volume. Als kleine ondernemer is dat lastiger, je bent dan echt een nummer.
-
15-08-2018, 10:37 #3
- Berichten
- 2.299
- Lid sinds
- 16 Jaar
Re: Principe kwestie Postbezorging
PostNl en andere kunnen dit doen omdat ze de macht hebben.
PostNl gebruik ik alleen nog met Track&Trace zodat ik de klant kan laten zien dat ik het werk wel gedaan heb.
Voor pakketjes gebruik ik meestal GLS, gaat bijna altijd goed.
Een keer een partijpost met de postbezorgers van een sociale werkplaats gedaan. Ook veel niet bezorgd. Klagen was niet mogelijk, antwoord was dat hun medewerkers geen fouten maakten. Met zo'n instelling kom ik bij zo'n instelling niet weer terug, denk je ook eens sociaal bezig te zijn.
Moet wel zeggen dat de bezorging door PostNL in het noorden nog wel goed gaat, in het westen komt veel post niet aan.
-
15-08-2018, 10:52 #4
- Berichten
- 482
- Lid sinds
- 15 Jaar
Re: Principe kwestie Postbezorging
@JoeriT
Bedankt voor je reactie, die foutmarge is inderdaad genoemd en daar zaten ze naar eigen zeggen 'binnen', dus hebben ze gedaan wat ze moesten, vinden zij in ieder geval.
Wat betreft je vragen:
1. Post werd opgehaald op een donderdag, en de dinsdag erna geleverd. De woensdag en donderdag daaropvolgend kwamen de 1e klachten binnen.
Wel opvallend was dat de vrijdag en dinsdag de week na de dinsdag dat het geleverd had moeten worden sommige het toch nog kregen maar wel te laat voor de service die we moesten krijgen, maar dat ter zijde.
2. Het waren brievenbus doosjes A4+ welke binnen de maat indicatie van sandd pasten.
3. Het gewicht was ongeveer 125 gram.. niet gek veel dus.
De vorige keer hebben wij dit toen ook met PostNL verzonden, toen waren het er pakweg 470, daarvan waren er toen maar 5 niet aangekomen, toch een flink verschil.
Bedankt voor de tip van een tussenpersoon, misschien slim voor een volgende keer!
-
15-08-2018, 10:54 #5
- Berichten
- 482
- Lid sinds
- 15 Jaar
Re: Principe kwestie Postbezorging
@J. Haan
Dat is precies mijn frustratie ze krijgen een dusdanige 'macht' vooral door die 'foutmarge' die ze krijgen waardoor ze er gewoon lak aan hebben of ze wel of niet alles leveren.
En zoals ik al aangaf, als ik als ondernemer niet volledig lever word ik er op aangesproken en moet ik het oplossen.
Waarom geld dat niet voor de grote partijen? Zij zouden JUIST hun best moeten doen om goede zaken te leveren zonder foutmarge.
-
15-08-2018, 12:09 #6
- Berichten
- 1.490
- Lid sinds
- 10 Jaar
Re: Principe kwestie Postbezorging
De vergelijkingen met programmeurs e.d. gaan niet op. Dit gaat over postbezorging, niet over programmeren.
Als verzender ben je verantwoordelijk om de goederen te leveren aan de koper. Als PostNL of welke bezorgdienst dan ook een steek laat vallen, is dat iets tussen jou en PostNL en heeft de koper daar niets mee te maken. Jij moet immers leveren en jij hebt PostNL of wie dan ook opdracht gegeven.
In geval van aangetekende verzending kun je schade claimen bij PostNL. Ze vergoeden in dat geval ook wel wat. Niet aangetekend verzonden? Dan heb je pech. In jouw overeenkomst met PostNL (of wie dan ook) staat dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het verlies van post. Je kunt nog wel een onderzoek instellen, maar dat haalt vaak niets uit.
Dat van Sandd is een raar verhaal. Veel niet aangekomen en waarom gaat dat niet gewoon retour afzender?
Heb zelf in het verleden weleens een handeltje gehad waarbij ik afhankelijk was van PostNL. Marges waren zo dun dat aangetekend geen optie was, klanten wilden daar vaak ook niet voor betalen. Kwam geregeld voor dat post niet aankwam of beschadigd. Gevolg was dan dat de klant weer terugbetaald moest worden of er een nieuw product geleverd moest worden.
DHL vond ik een stuk beter, maar dan moeten mensen het wel bij het dichtstbijzijnde punt ophalen. Misschien dat dat wat is. Sommige mensen vinden het vervelend, anderen fijn omdat ze het dan op kunnen halen wanneer het ze uitkomt.
-
15-08-2018, 20:50 #7
- Berichten
- 797
- Lid sinds
- 16 Jaar
Re: Principe kwestie Postbezorging
haha is dit een topic uit 1875? poststukken, really?
-
15-08-2018, 21:36 #8
- Berichten
- 482
- Lid sinds
- 15 Jaar
-
17-08-2018, 16:32 #9
- Berichten
- 4.961
- Lid sinds
- 17 Jaar
Re: Principe kwestie Postbezorging
Je hebt een best hoog percentage aan poststukken die kwijtraken.
Vreemd!
Ik heb dit jaar zo'n 1000 brieven / pakketjes verzonden via PostNL / DHL, maar het is uit mijn hoofd 1 of 2 keer voorgekomen dat een pakketje zoek is geraakt. Dankzij de track en trace kun je precies zien waar een poststuk is, toch? Of verstuur je met postzegels, zonder track en trace? Dan is het risico voor jezelf vermoed ik.
-
20-08-2018, 22:54 #10gast74241 Guest
Re: Principe kwestie Postbezorging
Wat de TS beschrijft is te ongelofelijk, moeite mee om het serieus te nemen.
Maar... het kan. Bewijs het maar. Dat is waar de schoen wrikt. Dat kan je niet en dat weten ze.
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic