Hallo,
Ik heb 2 domeinnamen die een merknaam bevatten, aangezien ik een webshop wilde starten voor dat merk (zelf importeren). Het gaat om www.*nederland.nl en www.*-shop.nl.
Ik heb daar uiteindelijk niks meer mee gedaan en het desbetreffende merk een mailtje gestuurd of er eventueel interesse was in die domeinnamen namens hun. Zij mailden terug dat mijn mailtje is doorgestuurd naar het hoofdkantoor in het buitenland, en dat zij waarschijnlijk een advocaat zullen inschakelen en de domeinnamen gratis van mij zullen krijgen en niet hoeven te kopen.
Iemand ervaring in een soortgelijke situatie? De namen worden niet gebruikt momenteel, staan alleen geregistreerd.
Alvast bedankt!
- Domeinnamen met merknamen
-
18-01-2012, 15:14 #1
- Berichten
- 44
- Lid sinds
- 15 Jaar
Domeinnamen met merknamen
-
-
18-01-2012, 15:27 #2
- Berichten
- 1.707
- Lid sinds
- 14 Jaar
Re: Domeinnamen met merknamen
Als de naam geregistreerd is bij het bbie voordat jij de domeinnaam vastgelegd hebt kunnen ze zeer zeker gelijk hebben.
-
18-01-2012, 15:33 #3gast16278 Guest
Re: Domeinnamen met merknamen
Merk- en handelsnamen zijn juridisch beschermd. Concurrenten mogen die niet zomaar gebruiken. Echter, meerdere bedrijven kunnen over een merkrecht voor dezelfde naam beschikken. Zo zijn er in Nederland drie bedrijven die het woord Ajax gebruiken: de voetbalclub, het brandpreventiebedrijf en Proctor & Gamble voor een schoonmaakmiddel. Dit kan, omdat de betreffende producten niets met elkaar te maken hebben. Net zo goed kunnen drie bedrijven dezelfde handelsnaam voeren. Zelfs als ze in dezelfde branche actief zijn! De enige eis is dat geen twee bedrijven in dezelfde geografische regio dezelfde naam voeren. Zo kunnen drie bakkers in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven zich allemaal ongestraft bakker Jansen noemen.
Een handelsnaam is automatisch beschermd wanneer een bedrijf onder die naam naar buiten treedt. De bescherming geldt voor alle namen die daadwerkelijk worden gebruikt. Een bedrijf kan meerdere handelsnamen hebben, en die hoeven niet allemaal bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd te zijn. Een depot is wél verplicht voor merken: een productnaam of logo is alleen beschermd als dit gedeponeerd is bij het Benelux- of Europese merkenbureau. Dit omdat onderzocht moet worden of een merk wel “onderscheidend” oftewel creatief is. Een beschrijvende term mag niet als merk worden gehanteerd.
Wie het eerst komt, behalve…
Domeinnamen zijn uniek. Slechts één van de bovengenoemde drie bedrijven kan de domeinnaam ajax.nl of bakkerjansen.nl voeren. Daarbij geldt de regel: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Bij ajax.nl was de voetbalclub eerst, en dus hebben de andere twee een alternatieve naam moeten registreren. Zij lopen daardoor mogelijk klanten mis, maar daar is niets aan te doen. Het is wel mogelijk op te treden tegen een domeinnaam als er kans is op verwarring door de manier waarop de domeinnaam wordt gebruikt. Zou de voetbalclub op haar site brandblusssers verkopen, dan kan het brandpreventiebedrijf daar juridisch tegen optreden. Datzelfde geldt ook als de voetbalclub de brandblussers in een winkel zou verkopen.
Het is juridisch niet relevant dat er nu inbreuk wordt gepleegd via een domeinnaam. Inbreuk is inbreuk, of dat nu via internet gebeurt of niet. Daarbij geldt wel een belangrijk verschil tussen merken en handelsnamen. Inbreuk op een handelsnaam kan alleen als de website zelf de handelsnaam voert, of een naam die daarop lijkt. Een website die “BakkerJansen.nl” als titel voert en opent met “Welkom bij de site van Bakker Jansen” schendt het handelsnaamrecht van de andere Bakker Jansen. Bij een merk geldt dat ieder gebruik van de beschermde naam, ook bijvoorbeeld als naam van een dienst, inbreuk op het merk kan opleveren.
Geldige reden
Het is echter niet zo dat een merkhouder automatisch elke domeinnaam kan opeisen waar zijn merk in verwerkt zit. Wie bijvoorbeeld uitsluitend officiële merkproducten verkoopt, heeft een legitieme reden. Uit de rechtspraak blijkt dat het toegestaan is om andermans merk te gebruiken om aan te kondigen dat men merkproducten verkoopt, gebruikt of herstelt, zolang daarbij niet valselijk wordt gesuggereerd dat men officieel dealer is. Ook is het toegestaan om tweedehands merkproducten te verkopen, of te melden dat men reparateur of specialist is in de merkproducten (of diensten).
Wel is het dan van belang dat er niets op de site staat dat valselijk een erkenning of band met de merkhouder suggereert. Een site die zich “dealer” noemt, suggereert zo’n band bijvoorbeeld. Ook een handelaar in kranen die alleen “Welkom bij Grohe Kranen” op zijn site zet, pleegt merkinbreuk: dit lijkt een officiële site van het merk Grohe te zijn. Bij handelsnamen kan een ander bedrijf met dezelfde naam een geldige reden hebben als deze niet dezelfde producten of diensten aanbiedt. Immers, er is dan geen sprake van verwarring.
Bron: ictrecht.nl
-
18-01-2012, 17:01 #4
- Berichten
- 830
- Lid sinds
- 16 Jaar
Re: Domeinnamen met merknamen
Leuk verhaal hierboven :)
Ben benieuwd waarom Microsoft het dan heeft gewonnen van mij? :P
Mijn advies: Begin er niet aan, je wil niet iets opzetten wanneer een ander bedrijf je daarmee dwars zit. Voor hetzelfde geld krijgen ze wel gelijk (zoals in mijn geval) en mag je website/domein en alles erop en eraan overzetten naar die gasten.....
Puur op persoonlijke ervaringen gebaseerd, ik zal nooit meer werken met een merk in de domein naam!
-
19-01-2012, 01:01 #5
- Berichten
- 44
- Lid sinds
- 15 Jaar
Re: Domeinnamen met merknamen
Allemaal bedankt voor de reacties!
Ik ben zelf particulier en heb de domeinen ook particulier ingekocht. De domeinen zijn ook niet in gebruik en ik doe er niks mee, dan kunnen ze de domeinen toch niet zomaar opeisen? Uit het verhaal hierboven kan ik namelijk opmaken van niet...
-
19-01-2012, 01:29 #6
- Berichten
- 222
- Lid sinds
- 15 Jaar
Re: Domeinnamen met merknamen
Bied de domeinnamen tegen een leuk prijsje aan. Een bedrag dat stukken goedkoper uitkomt dan wanneer ze er een advocaat op zetten. Lijkt me dat ze daar over het algemeen wel gehoor aan zullen geven, immers het doel blijft om de domeinnamen over te nemen. Uit je reactie begrijp ik dat je daar op zich geen moeite mee hebt (omdat je zelf dat mailtje stuurde).
Overigens begrijp ik uit het stuk van ictrecht.nl dat ze een domeinnaam niet per definitie kunnen opeisen zolang je niet insinueert dat je domeinnaam c.q. website deel uitmaakt van het bedrijf dat deze producten verkoopt. Een melding op de website zelf dat je niet uit naam van het merk handelt voldoet in dat geval, gok ik.
-
19-01-2012, 01:56 #7
- Berichten
- 802
- Lid sinds
- 19 Jaar
Re: Domeinnamen met merknamen
Waarschijnlijk is nog niet zeker, afwachten dus.
-
19-01-2012, 02:38 #8
- Berichten
- 817
- Lid sinds
- 17 Jaar
Re: Domeinnamen met merknamen
Het is hier steeds hetzelfde verhaal met dat merkrecht; maar wat is er nou zo leuk aan om steeds het risico van het randje van de afgrond op te zoeken!? En dan bevestiging proberen te zoeken in excuses als "ik doe er niets mee, dus dan kunnen ze me toch niets maken". Of "een advocaat kost ze 1000 euro, dus als ik nou 500 euro vraag dan doen ze dat waarschijnlijk wel". De waarheid is dat tegenwoordig steeds meer bedrijven weten hoe de vork in de steel zit met domeinnamen en Internet. En als ze kwaad willen kunnen ze je dus altijd aan de hoogste boom ophangen als je inbreuk maak op hun merkrecht en/of handelsnaam.
Als mij als bedrijf zoiets zou overkomen zou ik liever 1000 euro voor een advocaat betalen als 250 euro voor (mijn eigen) domeinnaam. Dan weet ik tenminste zeker dat die ander ook bloed voor 1000 euro advocaatkosten en waarschijnlijk nog extra kosten bij verlies van de rechtszaak. En dan eventueel nog een civiele procedure erachter aan voor een schadevergoeding van gemiste inkomsten o.i.d.
-
19-01-2012, 05:31 #9
- Berichten
- 1.707
- Lid sinds
- 14 Jaar
Re: Domeinnamen met merknamen
@ Wiebe. Het eerste deel van je verhaal kan ik me goed in vinden. Als je het gevecht niet aan kan of wil gaan met een groot bedrijf; registreer dan ook de naam niet.
Betreffende het tweede deel van je verhaal kan ik je alleen maar adviseren om met zo'n instelling geen ondernemer te worden.
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic