VOORWOORD:
Doel van dit subforum is het visuele aspect van ondermeer websites te bespreken, maar omdat vaak ook de elementen bínnen deze website met grafische software gemaakt worden zullen we het plaatje veel breder nemen. Bovendien behoort een bedrijfswebsite tot de Corporate Identity (ofte huisstijl) en dus is er een nauwe verbondenheid met de print opmaak die grafisch ontwerpers verzorgen.
Let wel: hoe je best CSS ontwerpen opstelt via de code hoort binnen het CSS subforum thuis, al kunnen we het hier zeker hebben over het uitzicht ervan en hoe je dit optimaal ontwerpt. (de pre-visualisatie nog vóor je in de code duikt dus)
Hier alvast een lijst met verschillende grafische begrippen en de software die erbinnen gebruikt wordt. In de volgende post kan je links naar de bedrijven vinden die deze software vervaardigen en/of op de markt brengen. (de lijst wordt mee geupdate met een extern forum waar ik moderator ben, zij die daar bezoeker zijn zullen hem alvast herkennen. de eerste versie dateert van januari 2003)
PIXEL-BASED:
Pixels zijn de puntjes waaruit een beeld is opgebouwd. Deze programma's geven je dus de mogelijkheid deze puntjes te manipuleren en waar nodig je beeld bij te schaven. Men kan ermee bestaande dingen retoucheren alsook nieuwe dingen creëren. Vaak zien wij prachtige foto's in tijdschriften en reclame-campagnes, wel deze zijn allemaal langs een beeldverwerkingsprogramma gepasseerd. Bitmap bestanden zijn vaak redelijk groot qua bestandsgrootte in vergelijking met de vector-variant. Het uitvergroten van een bitmap-afbeelding brengt altijd kwaliteitsverlies met zich mee.
Adobe: Photoshop - PhotoshopElements
Alias: Sketchbook
Ambient-Design: ArtRage
Corel: PhotoPaint
Digital-Element: Aurora
E-Frontier: Manga Studio
Gimp: Gimp
Jasc: PaintShopPro
Macromedia: Fireworks
Portalgraphics: OpenCanvas
Pro-Create: Painter - Knockout
Ulead: PhotoImpact
VECTOR-BASED:
Vectoren zijn opgebouwd uit mathematische berekeningen. Wanneer men bijvoorbeeld een vectorlijn plaatst zal deze drie waarden bevatten nl. de coördinaten van het beginpunt, de coördinaten van het eindpunt en de dikte van de lijn. Het voordeel van vectoren is de scalability ofte mogelijkheid uit te vergroten zonder kwaliteitsverlies. Vaak past men op een bitmap-afbeelding een convert/trace-methode toe zodat deze aan beeld-informatie verliest maar ook aan bestands-grootte. Door middel van paths kan men via vectoren elke gewenste vorm creëren.
Adobe: Illustrator - Streamline
Corel: Draw
Discreet: Plasma
Macromedia: Freehand
Xara: X
Inkscape: Inkscape
INTERACTIVE:
Interactieve software stelt de gebruiker in staat om verschillende elementen in een geheel te verwerken. Zo denken we bijvoorbeeld aan bitmap-afbeeldingen, vector-animaties alsook audio. Dit geheel zal dan bepaalde plaatsen bevatten waar de gebruiker de interactiviteit bepaald. Hij/zij kan bijvoorbeeld een animatie starten door ergens op de play-knop te drukken, en terwijl men deze actie uitvoert kan er zich ergens anders op de pagina een filmpje afspelen. Deze techniek wordt vaak toegepast op websites alsook bij het creëren van cd-menu's en help-bestanden of educatieve cd-roms (eduroms).
Adobe: Encore - Livemotion
Macromedia: Director - Flash
ANIMATION:
Animatie is iets wat we dagdagelijks tegenkomen op televisie. Het is een zeer belangrijke vorm van communicatie waar zowel beeld als audio aan te pas komen. Animatie-software geeft de gebruiker de volledige controle over gegevens die hij ahv. bijvoorbeeld een camera naar zijn pc stuurt voor bewerking. Buiten het bewerken van beeldfragmenten stelt het je ook in staat audio aan je animatie toe te voegen alsook stilstaande elementen. Het grote verschil met interactieve programma's is dat men hier geen input verwacht en dus het filmpje doorloopt van begin tot einde.
Adobe: Premiere
Apple: Final Cut Pro
Autodesk: Fire - Smoke
Jasc: AnimationShop
Newtek: VideoToaster - VT
Pinnacle: Commotion - Studio
Sony: Vegas
Toon Boom: Studio - USAnimation
Ulead: Mediastudio - Videostudio
3D-MODELLING & 3D-ANIMATION
Modelling is als het ware het creëren van een digitaal object wat dus ook een persoon kan zijn met daarop een bepaald materiaal of kleur. Dit object wordt tot leven geroepen in 3 dimensies X, Y, Z (horizontaal, vertikaal, diepte) en kan dus geroteerd worden naar alle kanten. Het bestaat uit polygonen of nurbs wat betekent dat het is opgebouwd uit ofwel een bepaalde hoeveelheid driehoeken ofwel via een andere methode. Men kan voor het nabootsen van personen gebruik maken van motion-capture, voor kleine objecten bestaan er pen-tracers en voor grotere zijn er scanning-methoden die we bijvoorbeeld terugvinden in een ziekenhuis. Meestal echter begint men vanaf niets en komt met tot bewonderingswaardige resultaten.
Act-3D: Quest3D
Adobe: Dimensions
Arkey: Systems
Autodesk: 3dsMax - CharacterStudio - gMax - Autocad
Alias-Wavefront: Maya - StudioTools
Blender3D: Blender
Chumbalum Soft: Milkshape3D
Corel: Bryce
Digital-Element: WorldBuilder
E-Frontier: Poser - Shade - Vue
Electric-Image: Amorphium - Universe
Electric-Rain: Swift3D
Eovia: Amapi3d - CarraraStudio
Luxology: Modo
Maxon: Cinema4D8 - BodyPaint3D
Mental: Ray
Nevercenter: Silo
Newtek: Lightwave
Pixologic: Zbrush
Planetside: Terragen
Rhinoceros: Rhino
SketchUp: SketchUp
Softimage: Xsi - 3d
Ulead: Cool 3D
Wings3D: Wings
VISUAL EFFECTS & COMPOSITING
Visuele effecten in computer graphics zijn vaak een combinatie van 3d dynamics en post-production editing waarna beide samengevoegd (gecomposit) worden tot één geheel. Dynamics maken hevig gebruik van wiskundige modellen om een situatie zoals deze zich zou voordoen in werkelijkheid te benaderen. Een term die vaak terugkomt in deze materie zijn particles/emitters en fluid-effects, maar hierop gaan we niet dieper ingaan in deze tekst. De reden dat zoveel geëdit wordt is omdat films verder en verder moeten gaan om het wow-effect teweeg te brengen bij hun publiek. Vaak is er zelfs bij industry-professionals een twijfel wat nu echt is en wat fake.
Adobe: AfterFX
Apple: Shake
Autodesk: Combustion - Flame - Flint - Inferno - Toxic
NextLimit: RealFlow
Wondertouch: ParticleIllusion
LAYOUT:
Layout/Opmaak is nodig bij het maken van bijvoorbeeld drukwerk (kranten en tijdschriften). Zij voldoen aan strenge eisen zoals het in staat zijn vele pagina's tegelijkertijd te behandelen alsook van volgorde te verwisselen en automatisch de pagina marge en snijranden mee te bepalen. Vaak bevatten zij een automatisch nummer-systeem waarna de gebruiker ook een preview kan bekijken van hoe het er uiteindelijk allemaal uit zal zien.
Adobe: Indesign - PageMaker
Quark: xPress
- De grafische gids (uitleg/software)
-
07-02-2006, 19:38 #1
- Berichten
- 93
- Lid sinds
- 19 Jaar
De grafische gids (uitleg/software)
Laatst aangepast door Stefan Verbakel : 04-03-2006 om 14:21
-
07-02-2006, 19:40 #2
- Berichten
- 93
- Lid sinds
- 19 Jaar
COMPANY LINKS:
NOTE: indien een bedrijf is overgenomen door een ander staat de naam van de overnemer tussen haakjes
2d3
ACT-3D
ADOBE
ALIAS (Autodesk)
AMBIENT DESIGN
APPLE
ARKEY
AUTODESK
BLENDER
CHUMBALUM SOFT
COREL
CURIOUSLABS (E-Frontier)
DIGITAL-ELEMENT
DISCREET (Autodesk)
E-ON SOFTWARE
E-FRONTIER
ELECTRIC-IMAGE (EI Technology Group)
EOVIA
ELECTRIC-RAIN
GIMP
INKSCAPE
JASC (Corel)
LUXOLOGY
MACROMEDIA (Adobe)
MAXON
MENTAL
NEVERCENTER
NEXTLIMIT
NEWTEK
PINNACLE
PIXOLOGIC
PLANETSIDE
PORTALGRAPHICS
PRO-CREATE (Corel)
QUARK
RHINOCEROS
SKETCHUP
SOFTIMAGE
SONY
TOONBOOM
ULEAD
WINGS3D
WONDERTOUCH
XARALaatst aangepast door Stefan Verbakel : 04-03-2006 om 14:22
-
07-02-2006, 19:42 #3
- Berichten
- 93
- Lid sinds
- 19 Jaar
NAWOORD
Ken je zelf nog grafische sofware (geen kleine applicaties) die niet in deze lijst terug te vinden is mag je dat steeds bijplaatsen binnen deze thread. Je vermeldt daarvoor de naam + een link naar de officiële uitgever van het programma.
Na verloop van tijd zullen er binnen het forum software-besprekingen volgen met screenshots etc.. dus gelieve binnen deze thread geen pro-contra discussies te voeren over welk programma beter is dan een ander.Laatst aangepast door Stefan Verbakel : 08-02-2006 om 00:19
-
17-10-2006, 13:15 #4
- Berichten
- 891
- Lid sinds
- 19 Jaar
Camtasia studio & SnagIt van Techsmith, voor screencapture
-
17-10-2006, 16:37 #5
- Berichten
- 1.281
- Lid sinds
- 18 Jaar
Origineel gepost door Stefan Verbakel
(geen kleine applicaties)
-
21-02-2007, 06:38 #6
- Berichten
- 1.013
- Lid sinds
- 18 Jaar
ik mis nog swishmax, de nummer 2 op de .swf markt.
-
05-10-2008, 17:05 #7
- Berichten
- 494
- Lid sinds
- 16 Jaar
paint.NET?
-
22-06-2010, 23:34 #8
- Berichten
- 46
- Lid sinds
- 15 Jaar
Sumopaint (www.sumopaint.com) Is nieuw op de markt. Is gratis en net weer wat anders dan de rest.
-
03-07-2010, 22:21 #9
- Berichten
- 1.454
- Lid sinds
- 14 Jaar
Deze lijst mag wel eens geupdate worden lijkt me... adobe en macromedia zijn immers al een tijd lang samen en de onbetwiste marktleider op de meeste gebieden. Misschien ook handig om te vermelden als iemand op zoek is naar de meest gebruikte software.
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic