Vandaag in het nieuws:
Het doel is dus om AdWords resultaten boven de organische zoekresultaten in Google te laten verdwijnen. Daarnaast zou Google ook niet langer eigen resultaten bovenaan moeten kunnen plaatsen plaatsen, zoals bij 'Weer Amsterdam'.Het Europees Parlement heeft donderdag een motie aangenomen die de Europese Commissie oproept tot het opsplitsen van Google.
In de motie, die vorige week uit de doeken werd gedaan, stellen europarlementariërs dat de zoekmachine van Google moet worden losgetrokken van andere commerciële activiteiten van het bedrijf, zoals de advertentieverkoop, Gmail en Google Maps.
Het Europees Parlement heeft hier zelf niets over te zeggen en kan alleen aandringen op de opsplitsing bij de verantwoordelijke eurocommissaris. De stemming, waarin ruim tweederde van het parlement voor de motie stemde, was dan ook vooral symbolisch.
In de aangenomen tekst staat: "Het Europees Parlement vraagt de Commissie om wetsvoorstellen in overweging te nemen voor de ontvlechting van zoekmachines van andere commerciële diensten." Ook wordt de Commissie opgeroepen om "misbruik met de marketing van vervlochten diensten door uitbaters van zoekmachines te voorkomen".
Machtsmisbruik
Günter Oettinger, eurocommissaris met de portefeuille Digitale Economie, zeieerder deze week al dat hij niets ziet in het voorstel van het parlement. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging), die sinds deze maand leiding geeft aan het lopende EU-onderzoek naar machtsmisbruik door Google, heeft nog niet op de motie gereageerd.
Haar woordvoerder Ricardo Cardoso zegt donderdag wel dat de Europese Commissie nog op de stemming van het parlement zal reageren. Vestager heeft echter nog tijd nodig om haar mening over het onderzoek naar Google te vormen.
Cardoso benadrukt dat het mededingingsonderzoek los moet blijven staan van politieke belangen, zodat deze "onafhankelijk en eerlijk" blijft.
Zoekresultaten
Google ligt in Europa onder vuur omdat het bedrijf zijn eigen diensten voor zou trekken in de zoekresultaten. Concurrenten als Yelp en Tripadvisor hebben geklaagd dat hun sites kunstmatig laag in de resultaten staan, zelfs als zij bijvoorbeeld meer restaurantrecensies aanbieden dan Google op zijn eigen kaartendienst.
Inmiddels zouden Duitsland en Frankrijk zelf al werken aan wetten die de neutraliteit van zoekresultaten afdwingen. Die wetten zouden gaan gelden voor alle zoekmachines, maar zijn specifiek gericht op het inperken van de macht van Google.
Het Amerikaanse bedrijf verwerkt in Europa ruim 90 procent van alle zoekopdrachten. Google had donderdag niet direct een reactie op de stemming.
Het probleem is dat het Europees Parlement hier slechts toe kan oproepen en uiteraard geen definitieve beslissing kan nemen voor Google.
Goed nieuws lijkt me, wat denken jullie?
- Europees Parlement roept op tot opsplitsing Google
-
27-11-2014, 17:38 #1
- Berichten
- 676
- Lid sinds
- 13 Jaar
Europees Parlement roept op tot opsplitsing Google
-
-
27-11-2014, 17:52 #2
- Berichten
- 1.470
- Lid sinds
- 18 Jaar
Re: Europees Parlement roept op tot opsplitsing Google
Vandaag in het nieuws:
Het doel is dus om AdWords resultaten boven de organische zoekresultaten in Google te laten verdwijnen. Daarnaast zou Google ook niet langer eigen resultaten bovenaan moeten kunnen plaatsen plaatsen, zoals bij 'Weer Amsterdam'.
Het probleem is dat het Europees Parlement hier slechts toe kan oproepen en uiteraard geen definitieve beslissing kan nemen voor Google.
Goed nieuws lijkt me, wat denken jullie?
-
27-11-2014, 18:02 #3
- Berichten
- 216
- Lid sinds
- 17 Jaar
Re: Europees Parlement roept op tot opsplitsing Google
"Concurrenten als Yelp en Tripadvisor hebben geklaagd dat hun sites kunstmatig laag in de resultaten staan, zelfs als zij bijvoorbeeld meer restaurantrecensies aanbieden dan Google op zijn eigen kaartendienst"
Dat onderzoeken is gedoemd om te falen. Google gebruikt honderden variabelen die geheim zijn. Schijnbaar hebben Yelp en Tripadvisor wel die informatie.
"Het doel is dus om AdWords resultaten boven de organische zoekresultaten in Google te laten verdwijnen. Daarnaast zou Google ook niet langer eigen resultaten bovenaan moeten kunnen plaatsen plaatsen, zoals bij 'Weer Amsterdam'."
Op zichzelf helemaal niet verkeerd. Maar daarmee dwing je Google eigenlijk om in Europa niet meer te innoveren, geen diensten er bij te maken omdat ze niets met de zoekmachine te maken mogen hebben. En waarom? Is dat om het angstgevoel omdat Google wel erg groot is geworden. Is het verstandig om inkomsten en misschien perfecte diensten weg te halen omwille een angstgevoel.
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic