Hallo mede SD'ers,
Binnenkort gaat er een website van mij online waarbij gebruikers credits kunnen kopen en besteden aan verschillende diensten (bijv. zoals sitedeals). De website zal voor gebruikers zijn binnen en buiten de EU. Ik snap dat je binnen Nederland 21% btw over het bedrag moet verrekenen, maar hoe zit dat als iemand vanuit Amerika of Spanje via bijv. paypal heeft betaald? Moet ik dan alsnog gewoon standaard 21% btw rekenen over het bedrag of moet ik dan iets anders vermelden?
Alle betalingen worden straks geregeld via Mollie (ideal, credit card, paypal etc.).
Ik heb zelf al geprobeerd om een antwoord te zoeken, maar ik kom er niet echt uit.
Wie o wie kan mij hiermee helpen of heeft er ervaring mee?
Alvast bedankt,
Job van Kaathoven
- Dienstenwebsite binnen en buiten de EU, belastingsvraag
-
30-04-2015, 02:19 #1
- Berichten
- 24
- Lid sinds
- 15 Jaar
Dienstenwebsite binnen en buiten de EU, belastingsvraag
-
-
30-04-2015, 07:11 #2
- Berichten
- 1.518
- Lid sinds
- 17 Jaar
Re: Dienstenwebsite binnen en buiten de EU, belastingsvraag
Beste,
Ik denk dat je niet in google heb gezocht naar je antwoord of wel?
Hier in ieder geval het eerste zoekresultaat:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wc..._buiten_de_eu/
Dit geeft antwoord op die vraag:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wc...niet_eu_landen
En hier voor levering aan andere landen binnen de EU:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wc...ere_eu_landen/
Ik hoop dat je er iets aan hebtLaatst aangepast door Robin v.d. B : 30-04-2015 om 07:18 Reden: extra info
-
30-04-2015, 07:27 #3
- Berichten
- 5.661
- Lid sinds
- 18 Jaar
Re: Dienstenwebsite binnen en buiten de EU, belastingsvraag
Alle informatie staat gewoon op de site van de Belastingdienst hoor. Er is ook nog een tooltje ter ondersteuning.
Er is een verschil tussen leveringen binnen en buiten de EU.
Binnen EU
Binnen de EU bereken je 0% BTW en moet je in je factuur "BTW verlegd naar BTW nr. ******" invullen. Je hebt dan ook altijd het correcte BTW nummer van je klanten nodig! Dat BTW nummer moet je hier altijd hier controleren voor je het gebruikt. Als je geen correct BTW nummer krijgt van je klant, lever je officieel dus niet aan een bedrijf maar particulier en moet je BTW berekenen. Daar zijn trouwens API's voor, mijn Moneybird fatuursoftware toont namelijk automatisch een groen ikoontje in het debiteurenscherm als het BTW nr klopt.
Naast je BTW aangifte moet je bij leveringen naar EU landen ook een ICP aangifte doen. DE ICP (Intracommunautaire Prestaties) is de "koppeling" tussen de BTW berekening van de verschillende EU landen zodat het land waar naar geleverd word, weer weet dat er nog wat BTW uiteindelijk nog aan de eindgebruiker moet worden berekend.
Dat invullen van die ICP is een hele klus, want je kunt niet één bedrag invullen zoals bij je BTW, je moet per factuur/levering splitsen een aparte regel met bedrag en BTW nummer in je ICP vermelden. Als een BTW nummer niet klopt, dan krijg je een brief van de Belastingdienst en moet je het corrigeren. Maar niet te vaak, anders krijg je een boete.
Buiten EU
Dan hangt het van het soort diuenst af, om het ingewikkeld te maken. In het ene geval bereken je gewoon BTW, in een ander geval bereken je weer geen BTW maar moet je in een aantal gevallen aangifte te doen in het land van levering. Of dit zo is, kun je zien aan de tool die ik boven heb gelinkt.
Dit zijn zaken die je eigenlijk al voordat je zo'n website bouwt zou moeten uitzoeken, omdat dit van invloed is op de backoffice die je moet bouwen.
-
30-04-2015, 08:36 #4
- Berichten
- 1.490
- Lid sinds
- 10 Jaar
Re: Dienstenwebsite binnen en buiten de EU, belastingsvraag
Ik vraag me af waarom je hiermee begint als je dit soort basale en eenvoudig te vinden informatie al niet kunt vinden...
-
09-06-2015, 02:18 #5
- Berichten
- 52
- Lid sinds
- 16 Jaar
Re: Dienstenwebsite binnen en buiten de EU, belastingsvraag
Sinds 1 januari 2015 is er nieuwe regelgeving wbt het leveren van digitale diensten in andere EU-landen. In de regel dienen deze belast te worden in het land waar deze geleverd worden. In het geval van particulieren dien je deze dan zélf in rekening te brengen en af te dragen. Om dat te vereenvoudigen is de mini One Stop Shop-regeling (MOSS) ingevoerd, waarmee je de BTW af kunt dragen via je eigen belastingdienst zonder hiervoor BTW-nummers te hoeven aanvragen in alle landen waar je levert. Raadzaam is om ook de toelichting van de Europese Commissie te lezen.
Nu hangt het dus helemaal van het soort (en de vorm van de) dienst af of deze betrekking heeft tot digitale diensten, zoals bedoeld in de nieuwe regelgeving of dat deze onder de al langer bestaande regelgeving voor goederen en diensten valt. In dat laatste geval is het meestal(!) relatief eenvoudig. Zakelijke klanten dragen zélf BTW af en bij particuliere klanten breng je de Nederlandse BTW in rekening, vermits je onder de drempelbedragen bij afstandsverkopen blijft.
Andere moeilijkheid kan zijn of de coins een krediet/voorschot zijn of een virtueel goed, zoals in het Runescape-arrest.
Plaats een
- + Advertentie
- + Onderwerp
Marktplaats
Webmasterforum
- Websites algemeen
- Sitechecks
- Marketing
- Domeinen algemeen
- Waardebepaling
- CMS
- Wordpress
- Joomla
- Magento
- Google algemeen
- SEO
- Analytics
- Adsense
- Adwords
- HTML / XHTML
- CSS
- Programmeren
- PHP
- Javascript
- JQuery
- MySQL
- Ondernemen algemeen
- Belastingen
- Juridisch
- Grafisch ontwerp
- Hosting Algemeen
- Hardware Info
- Offtopic